Oproep voor de Tweede Kamer verkiezingen van 15 maart 2017


Bijdragen aan dit doelDoel van dit project Integratie, Participatie

Stemmen voor mensen met een verstandelijke beperking

De stembiljetten vallen weer op de deurmat bij iedere Nederlander van 18 jaar of ouder voor deTweede Kamer verkiezingen van 15 maart 2017. Dat geldt ook voor mensen met een beperking. MEE Nederland stimuleert met het project ‘Stem jij ook’ mensen met een lichtverstandelijke beperking en moeilijk lerenden in Nederland om te stemmen.

Over dit project

Doel: Integratie, Participatie

Tijdens de Landelijke Kiezersdag in februari konden mensen met een verstandelijke beperking oefenen hoe je stemt in een stemhokje. Zo is de drempel om te gaan stemmen weer een stukje lager geworden.

In de opmaat naar de Tweede Kamer verkiezingen organiseren MEE Nederland en ProDemos met het project Stem jij ook? workshops en bijeenkomsten voor mensen met een lichtverstandelijke beperking of moeilijk leren. Deze ruim 2,2 miljoen mensen zijn bij elkaar opgeteld goed voor zo’n 25 zetels, dus het is belangrijk dat zij weten hoe ze hun stemmen kunnen laten horen.

Tijdens meer dan 30 bijeenkomsten wordt besproken hoe de stemprocedure werkt, welke partijen er mee doen, waar deze partijen voor staan en hoe de Tweede Kamer werkt. Op de website www.stemjijook.nu wordt educatief materiaal verstrekt. Daarnaast is er een landelijke kiezersdag waarop 250 mensen met een verstandelijke beperking bij een debat zijn tussen 10 leden van de Tweede Kamer. Wie van hen de meeste begrijpelijk taal gebruikt, ontvangt de ‘Klip en Klaar’ award.

Lees meer

Een korte uitleg hoe het stemmen gaat van Stem jij ook?

https://youtu.be/tgvtF59LOf8

In het kort

  • Waar:Nederland
  • Doel:Integratie, Participatie
  • Gefinancieerd:22.0000
  • 74.000 mensen hebben in Nederland een licht verstandelijke beperking (IQ 50-70). Daarnaast hebben nog eens 2,2 miljoen mensen een IQ van 70-85 waardoor ze moeilijk lerend zijn.

“Stemmen is een grondrecht. Ik vind het daarom belangrijk dat we mogelijk maken dat ook mensen met een lichte verstandelijke beperking gebruik kunnen maken van dit recht en dat deze grote groep zijn stem kan laten horen. “
Mirjam Sterk, politica

Ja, ik wil doneren!

Door te doneren draag je bij aan de realisatie van onze doelstellingen. Als je hierboven doneert, komt je geld 100% ten goede van Integratie, Participatie

Relevant nieuws

Bekijk al het nieuws