Meervoudig ondersteund voor ouders van jonge kinderen met een ernstig meervoudige beperking

21 maart 2017 ervaring www.bosk.nl 723x gelezen

 

Meervoudig Ondersteund: online ondersteuning voor ouders van jonge kinderen met een ernstige meervoudige beperking door middel van filmpjes, checklists, informatie, en ontmoetingen

Wanneer een kind een ernstige meervoudige beperking blijkt te hebben worden gezinnen met onverwachte emotionele, praktische en financiële chaos geconfronteerd. In Nederland gaat dit om ongeveer in totaal 10.000 gezinnen. Plotsklaps, en zonder enige kennis, moeten ouders de zorg en ondersteuning voor hun kind regelen en daarbij hun gezin en baan draaiende weten te houden. Vaak lukt dit niet. Sinds deze maand staan zij er echter niet langer alleen voor. Met ervaringsdeskundige ouders heeft de BOSK, de vereniging waar ouders van kinderen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) zich hebben verenigd, de online toolkit Meervoudig Ondersteund ontwikkeld. Filmpjes, checklists, informatie en ontmoetingen bieden ouders de helpende hand zodat ze zich sterk genoeg voelen om de regie over de zorg van hun kind in eigen hand te nemen.

 

Meervoudig Ondersteund (www.bosk.nl/meervoudigondersteund) is uitgewerkt in negen thema’s: Gezin en verwerking / Ziekenhuizen / Behandeling en therapie / Communicatie en opvoeding / Ontwikkeling, opvang en onderwijs / Zorgen voor en over / Vrije tijd, vervoer en sociale kaart / Hulpmiddelen en voorzieningen / Wetten, regelgeving en vergoedingen.

 

Filmpjes en checklists
Afgelopen jaar zijn de filmpjes en checklists al gepresenteerd. Nog even in het kort: per thema is er een filmpje, waarbij steeds een ander gezin aan bod komt, de ernst van de aandoening bij de kinderen verschilt, juist omdat EMB zo’n breed begrip is met veel diversiteit binnen het spectrum qua ontwikkeling. Hiermee geven we inkijkjes in het leven van deze gezinnen, zodat andere ouders hier, naast informatie, ook kracht en inspiratie uit kunnen halen. Ook zijn er acht praktische checklists beschikbaar, die snel inzichtelijk maken wat er geregeld moet worden, en waar je als ouder aan moet denken. Ze bieden bijvoorbeeld ondersteuning bij de voorbereiding op een gesprek in het ziekenhuis met een specialist, bij het aanvragen van hulpmiddelen, of tips hoe om te gaan met andere kinderen in het gezin.

 

Online informatie, ouders voor ouders en interview met zowel een ouder als een professional
Sinds begin 2017 is er ook inhoudelijke informatie aan Meervoudig Ondersteund toegevoegd, wederom uitgewerkt per thema, zodat ouders ook snel over verdere informatie kunnen beschikken. Waar relevant verwijzen we ook door naar andere websites. En omdat we weten hoe fijn het is om ervaringen met elkaar te kunnen delen, vragen te kunnen stellen aan andere ouders, steun of gewoon een luisterend oor te vinden, geven we een aantal manieren aan waarop je als ouder in contact kunt komen met andere ouders. Om het geheel compleet te maken hebben we ook nog twee interviews eraan toegevoegd, een met Odet Stabel, moeder van Jens, en een met drs. Edith Raap, een professional op het gebied van ouderbegeleiding.

 

EMB Congres – workshop ‘Meervoudig Ondersteund: Meet the Parents’
Op het EMB Congres van 23 maart aanstaande, dat jaarlijks georganiseerd wordt door Platform EMG, organiseren we de workshop ‘Meervoudig Ondersteund: Meet the Parents’. In deze workshop komen de producten van Meervoudig Ondersteund aan bod (films, checklists, informatie, ouders voor ouders). De workshop wordt gegeven samen met twee ouders die we ook gefilmd hebben: Alies Kap, moeder van Laura, en Wikke Kuller, moeder van Jip. Zij vertellen over hun ervaringen, waar liepen zij tegenaan, en wat kan er in hun ogen beter.

Het project Meervoudig ondersteund is onder andere mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Revalidatiefonds.

Reacties

Deze website ondersteunt alleen de facebook emoticons als 🙂 etc.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Goed nieuws!

Fonds verstandelijk gehandicapten en Revalidatiefonds bundelen hun krachten.
Vanaf nu zijn wij samen HandicapNL.

Lees welke droom wij willen waarmaken